Het kwadraat van 9

bulletVandaag gaan we eens terug naar onze peuterjaren en zoeken daarom onze kleurpotloden weer eens op, en u heeft ook vast nog wel ergens een liniaaltje liggen.
bulletWe pakken een stuk blanco papier en zetten aan de bovenzijde om de centimeter een stip neer totdat we tien stippen hebben staan; en doen dit vervolgens ook aan de onderkant van het papier en aan beide zijkanten.
bulletDaarna verbinden we de stippen aan de bovenzijde met de stippen aan de onderzijde van het papier, en de stippen aan de linker zijde met de stippen aan de rechter zijde van het papier.
bulletWe trekken vervolgens een lijn van de linker bovenhoek naar de rechter onderhoek, en daarna een lijn van de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek.
bulletNiet nadenken, gewoon doen ;-)
bulletAls alles goed gegaan is, heeft u nu een vierkant bestaande uit 81 hokjes met een diagonaal kruis erin getekend.
bulletWaar de diagonalen elkaar kruisen, daar zit exact het midden, en in dat vlakje plaatsen we het cijfer 1
bulletWe gaan 1 hokje naar links, en zetten daar het cijfer 2.
bulletVervolgens een hokje omhoog en zetten daar de 3 en rechts naast de 3 het cijfer 4 en op deze wijze cirkelen we om het cijfer 1 heen totdat we weer onder het cijfer 2 uitkomen, en op die plaats komt dan het cijfer 9.
bulletHet cijfer 10 plaatsen we dan naast de negen en met de 11 gaan we weer omhoog en cirkelen weer om de eerder geplaatste cijfers heen.
bulletWe gaan zo door totdat alle hokjes gevuld zijn, en als alles goed gegaan is heeft u dan het laatste hokje links onder ingevuld met het cijfer 81.
bulletDoe dat nu gewoon eens een keer, en let bij het plaatsen van de cijfers er nu eens goed op wat u eigenlijk aan het doen bent, ik kom daar in de vervolg columns op terug, maar u ziet het het beste als u het gewoon een keer doet.
bulletHet plaatje ziet er nu als volgt uit:

bulletWat opvalt is dat we in totaal 9 x 9 hokjes hebben, dus 81 stuks.
bullet9 x9 noemen we ook wel het kwadraat van 9 ...   of in het engels: "the square of nine".
bulletWe zien twee dimensies, lengte en breedte of in beurstermen:  prijs en tijd.
bulletEr is echter nog een dimensie.
bulletKijk eens goed naar het volgende plaatje.

bulletTrek in gedachten de 1 omhoog, en laat elke "ring" een stukje verder van u afgaan.
bulletU krijgt dan als het ware een piramide waarbij de 1 het topje is.
bulletEn in een piramide zit ruimte, de derde dimensie.
bulletWe hebben dus te maken met prijs -tijd en ruimte.
bulletDrie dimensies.
bulletU kijkt naar een magnifieke rekenmachine, het "Square of nine" van Gann.
bulletVoordat we er echter mee kunnen rekenen zullen we eerst de eigenschappen goed moeten kennen, en dat is dan het onderwerp van de volgende column.
bulletKijk tot die tijd eens zelf naar de getallen, en of u er bepaalde patronen in kan ontdekken.
bulletTot dan,
bulletJan ;-)

Column geschreven voor de website: http://www.bullnochbear.com/Ymdan.htm

bulletOp die website bevindt zich ook een forum: http://www.bullnochbear.com/phpBB2/index.php waar u kunt reageren op dit artikeltje.

Disclaimer: Bovenstaande zijn slechts ideeën, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid.Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!